EK Baan voor duurploeg opwarmer WB Apeldoorn

EK Baan Zaterdag 19-10-2013-1 (190)


De Nederlandse topsprinters nemen een ander voorbereidingstraject maar veel duurrenners combineren de eerste wereldbekers in Glasgow en Apeldoorn (11-13 november) met het Europees Kampioenschap dat van 19 tot en met 23 oktober plaats heeft in Saint Quentin-en-Yvelines, bij Parijs.

Bij de sprinters ontbreken komende week Rio-gangers als Elis Ligtlee, Jeffrey Hoogland, Matthijs Buchli en Theo Bos. Alleen olympisch reserve Shanne Braspennincx tekent present in de continentale titelstrijd op de piste. Zij heeft de jonge Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw aan haar zijde bij de snelle vrouwen. Bij de sprintselectie bij de mannen is routinier Roy van den Berg aanwezig met de minder bekende Carlo Cesar en Harrie Lavreysen.

Op de duurnummers zijn met Jan Willem van Schip, Wim Stroetinga en Kirsten Wild drie deelnemers aan de Olympische Spelen in Rio present op het EK. Wild won zaterdag nog zilver op het WK op de weg in Qatar. Zij gaat in Sant Quentin onder meer een koppelkoers rijden samen met Nina Kessler. Dion Beukeboom, Roy Eefting en Roy Pieters maken de duurploeg compleet.

Op het EK is een aantal veranderingen zichtbaar die het publiek in november ook in Apeldoorn kan aanschouwen. Belangrijkste daarvan is dat het omnium niet langer uit zes maar uit vier onderdelen bestaat, nu ligt de nadruk op de pelotonsonderdelen. Ook wordt dit olympische onderdeel nu op één wedstrijddag afgewerkt, waar in het verleden twee dagen nodig waren om de afloop van het omnium te zien.

De selectie voor de wereldbeker in Apeldoorn is nog niet bekend, die van het EK in Saint-Quentin wel en ziet er als volgt uit:

Duur mannen
Jan-Willem van Schip (Ploegenachtervolging, Puntenkoers, Afvalkoers)
Dion Beukeboom (Ploegenachtervolging, Individuele Achtervolging)
Wim Stroetinga (Scratch, Koppelkoers)
Roy Eefting (Ploegenachtervolging, Omnium, Individuele Achtervolging)
Roy Pieters (Ploegenachtervolging, Koppelkoers)

Duur vrouwen
Kirsten Wild (Omnium, Scratch, puntenkoers, afvalkoers)
Nina Kessler (koppelkoers)

Sprint mannen
Carlo Cesar (Teamsprint, keirin)
Harrie Lavreysen (Teamsprint, sprint)
Roy van den Berg (Teamsprint, sprint, keirin)

Sprint vrouwen
Kyra Lamberink (teamsprint, sprint, 500m)
Hetty van de Wouw (Sprint, Keirin,)
Shanne Braspennincx (Teamsprint, keirin, 500m)