Van den Berg belooft inzet voor thuispubliek

roy-2


Roy van den Berg stuntte vorige maand op het EK in Saint Quentin en Yvelines (Frankrijk) met een zilveren medaille op het onderdeel sprint. Daarmee liet de snelle man uit Apeldoorn zien zich nog altijd met de wereldtop te kunnen meten. Hij gaat zijn uiterste best doen ook in zijn eigen woonplaats hoog te eindigen als de wereldbeker op de baan neerstrijkt in Omnisport. “Ik ga er honderd procent voor, dat beloof ik alvast.”

Van den Berg houdt niet van dingen half doen en daarom onderbrak hij zijn loopbaan op de piste tijdelijk toen het hem aan motivatie ontbrak. Twee jaar geleden merkte hij dat hij het met hoge snelheid over de baan razen miste en daarom keerde hij terug. Op het afgelopen NK in Alkmaar (eind december) was alleen Theo Bos hem de baas in het sprinttoernooi, een olympisch ticket gloorde nog even voor Rio, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Terwijl de andere sprinters even uitpuften van hun olympische optreden, was Van den Berg volop aan het trainen voor het EK . “Ik vind het zo mooi om deze sport te beoefenen. Het spel, de snelheid, het afzien in training, het leven voor je sport, het gaan voor een doel. Ik wil nog wel tien jaar baanwielrenner zijn. Ik hoef mezelf dan ook nooit te motiveren. Maar natuurlijk is het mooi om al dat harde werk beloond te zien. Ik ging voor een top 5 op het EK, maar als dat lukt, zit er ook meer in. Het werd zilver en daar was ik uiteindelijk heel trots op. Natuurlijk had ik liever nog gewonnen, maar hier kan ik ook vrede mee hebben. Ik heb er alles voor gedaan.”

In Apeldoorn hoopt hij van 11-13 november opnieuw te schitteren te midden van de beste baanrenners ter wereld. “Op de teamsprint kunnen we hoog eindigen met ervaren renners als Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en mijzelf, aangevuld met de talentvolle  Harrie Lavreysen. Voor eigen publiek willen we een mooi resultaat neer zetten. Een individueel sprinttoernooi is moeilijk te voorspellen. Eén foutje en je ligt eruit. Maar ik ben gemotiveerd om er wat van te maken in Apeldoorn. Een mooi resultaat? Ik ga er honderd procent voor, dat beloof ik alvast.”

Foto:  Gert Bonestroo