Wolff ziet sprinters voor medailles mee doen

Rene Wolff


Bondscoach René Wolff heeft al enkele jaren de Nederlandse sprinters onder zijn hoede. In zijn eigen woonplaats Apeldoorn verwacht de Duitse oud-wereldkampioen op de sprint dat zijn oranje equipe om de medailles mee kan strijden. “We hebben de training enige tijd geleden hervat en ik denk dat deze thuiswedstrijd in Apeldoorn een mooie prikkel voor de renners is om hun vizier weer op nieuwe successen te richten. Je wilt je natuurlijk laten zien voor de ogen van je familie en je fans.”

Laurine van Riessen, Jeffrey Hoogland en reserve Shanne Braspennincx waren deze zomer nog present op de Olympische Spelen van Rio en kregen na die drukke augustusmaand even vrijaf om energie bij te tanken. “Na de Spelen is de winter altijd anders. Je kunt nog geen punten halen in het olympische kwalificatietraject voor Tokio 2010 en alles wat we moéten doen deze winter is ons plaatsen voor en richten op het wereldkampioenschap op de baan begin 2017. We rijden deze winter maar één wereldbekermanche en dan is het prettig dat we daarmee aan de WK-eisen voor praktisch alle onderdelen kunnen voldoen en dat dit in Apeldoorn kan. Dat betekent dat we onze energie en budget optimaal kunnen aanwenden en niet de hele wereld over hoeven te reizen de komende maanden. “

Wolff heeft zijn baanrenners niet hoeven te motiveren de afgelopen weken. “Het zijn topsporters, die altijd voor het hoogst haalbare resultaat gaan, maar natuurlijk prikkelt het hen nog net iets meer dat ze in Apeldoorn voor eigen publiek rijden. Je wilt je van je beste kant laten zien als je familie, je vrienden en de Nederlandse baanfans op de tribune zitten. Ik had me als coach geen beter evenement kunnen wensen om de focus van de sporters weer op nieuwe successen te krijgen.”

En kansen liggen er volgens Wolff. “Natuurlijk is het even afwachten hoe de andere landen ervoor staan. Net als bij ons laten ze deels de toppers terug keren en gaan ze voor een ander deel een nieuwe generatie uit proberen met het oog op de nieuwe olympisch cyclus. Maar we staan hier met een sterk team. Op de teamsprint hebben we zeer ervaren teams met Laurine van Riessen-Shanne Braspennincx bij de vrouwen en Jeffrey Hoogland-Hugo Haak-Roy van den Berg bij de mannen.  En dan kunnen we ook nog de jonge Kyra Lamberink en Harrie Lavreysen inzetten. Ik denk dat we op dit onderdeel voor de prijzen mee kunnen doen en dat geldt eigenlijk voor alle nummers. Hoeveel medailles dat opleveren zal? Ik durf het niet te zeggen. Ik hoop op een aantal, maar je kunt ook een aantal keren vierde worden. De verschillen zijn klein in de top, maar ons vertrouwen is groot.”

Foto: Gert Bonestroo