Nederland opent sterk in WB Apeldoorn

website-kirsten-website


Kirsten Wild (omnium vrouwen), Groot-Brittannië (teamsprint mannen), Spanje (teamsprint vrouwen)  en de Wit-Rus Raman Ramanau (scratch mannen) waren de grote winnaars op de openingsavond van de wereldbekerwedstrijden op de baan in Apeldoorn.  Het thuispubliek kreeg met goud op het omnium voor Wild en zilver op de teamsprint voor Shanne Braspennincx-Kyra Lamberink-Laurine van Riessen direct veel oranje succes gepresenteerd in Omnisport Apeldoorn.

Dat de Nederlandse vrouwen op de teamsprint een sterke indruk zouden maken, werd direct duidelijk in de kwalificatie waarin Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx een derde tijd lieten noteren. In de volgende ronde dwong Braspennincx samen met Laurine van Riessen een finaleplaats af. De Spanjaarden bleken in de eindstrijd te sterk voor het Nederlandse koppel Braspennincx en Lamberink. De Chinezen mochten als derde op het podium. Bondscoach René Wolff toonde zich tevreden over zijn rensters. “We hebben een sterke sprintploeg in de breedte, mooi om te zien dat ze stappen blijven maken, zeker voor eigen publiek.”

Bij de mannen waren de Britten oppermachtig. Jack Carlin, Ryan Owens en Joseph Truman rekenden in de finale af met de Franse ploeg. Het Duitse drietal eindigde op de derde plaats. De Nederlandse ploeg  – met Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak – verdween uiteindelijk als zevende in de uitslag, nadat men zich als vijfde geplaatst had in de kwalificaties. Op de ploegachtervolging kende de oranje equipe een wisselvallige dag. Nadat Roy Eefting, Wim Stroetinga, Dion Beukeboom en Roy Pieters een tweede tijd realiseerden in de kwalificatie, kreeg men in de volgende ronde met een lekke band voor Beukeboom af te rekenen. Daarmee waren de kansen op eremetaal direct vervlogen. De eindstrijd op zaterdag gaat tussen de Canadese en Belgische ploeg.

Bij de scratch voor de mannen moest Wim Stroetinga direct na zijn optreden op de ploegachtervolging weer aan de bak. De renner uit Nijkerk werd vijftiende, de Wit-Rus Raman Ramanau greep hier de zege door twee ronden voorsprong te nemen op het peloton. Zilver ging naar de Brit Christopher Latham, brons was voor de Belg Moreno de Pauw. Zij hadden eerder in de wedstrijd een ronde genomen op het peloton.

Het publiek in Apeldoorn kreeg in het slotnummer  van het omnium – de afsluitende puntenkoers voor de vrouwen – een indrukwekkend optreden te zien van Kirsten Wild. Net als in de temporace won Wild dit laatste onderdeel, terwijl ze derde was op de afvalkoers en tweede op de scratch. “Ik kon de finale berekend rijden, ik kon mijn voorsprong verdedigen en wist op wie ik moest letten. Eerlijk gezegd verbaas ik mezelf enorm met dit optreden hier in Apeldoorn. Ik heb een aantal vermoeiende weken achter de rug, waarin ik veel gereisd heb. Maar als ik dan eenmaal start, gaat de knop om en toen bleek ik toch nog een aantal sterke wedstrijden in huis te hebben.” Wild rijdt zondag nog op de puntenkoers. “En daarna is het vakantie!”