Oekraïne imponeert in Omnisport Apeldoorn

persbericht-dag-2-website


APELDOORN – Met wereldbekeroverwinningen voor Andrii Vinokourov in het sprinttoernooi en Ljubov Basova op het onderdeel keirin was Oekraïne de grote winnaar van de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Apeldoorn. Ook de Duitse Pauline Grabosch (500 meter), de Canadese achtervolgingsploeg en de Ier Mark Downey (puntenkoers) wisten de zege te behalen in Omnisport. Nederland greep met twee vierde plaatsen net naast de medailles.

Andrii Vinokourov reed overtuigend naar het goud op het sprinttoernooi. Hij was in twee races sneller dan zijn Poolse opponent Kamil Kuczynski. Het brons was voor Sebastien Vigier uit Frankrijk. Die was in de kleine finale te sterk voor Jeffrey Hoogland. De Nijverdaller was dicht bij eremetaal, maar kon leven met zijn hoge klassering in het toernooi. “Ik ben net weer enkele weken aan het trainen na de Olympische Spelen in Rio en was daarom aangenaam verrast over mijn tweede kwalificatie tijd. Na de kwartfinale was echter het beste eraf. Ik ben voor het publiek op mijn thuisbaan blijven knokken, maar meer zat er niet in.”

Ook de 20-jarige Kyra Lamberink eindigde op het onderdeel 500 meter op een vierde plaats, dezelfde positie behaalde ze in de kwalificatie. De Duitse Pauline Grabosch greep de zege met een tijd van 33.974. Daarmee hield ze Wai Sze Lee uit Hong Kong (zilver) en Tania Calvo Barbero (brons) overtuigend achter zich. Lamberink had uiteindelijk vrede met de vierde stek. “Ik hoopte even op brons, maar de Spaanse die in de kwalificatie net voor me eindigde, ging in de finale een stuk harder. Daarmee was dit wat erin zat.”

Ljubov Basova won  net daarvoor de keirin bij de vrouwen. De Oekraïense bleef de Belgische Nicky Degrendele (Zilver) en Wai Sze Lee (brons) net voor. De laatste pakte in korte tijd twee medailles. Shanne Braspennincx eindigde als zesde op de keirin. Nadat ze als tweede door de eerste en als eerste door de tweede ronde was gekomen, kon ze zich in de eindstrijd niet in het gevecht om de medailles mengen.”Toch ben ik blij met de rest van mijn keirintoernooi en met het feit dat ik de finale gehaald heb. Ik ben van ver gekomen” zei ze verwijzend naar de hartkwaal die haar tijdelijk aan de kant hield.”

Op de ploegachtervolging bij de mannen waren na de openingsdag op vrijdag de vier sterkste ploegen over gebleven. In de finale ging het goud op dit onderdeel naar Canada. Het kwartet Caves, Jamieson, Lamoureux en Simpson rekende af met de Belgische ploeg. Brons was voor Frankrijk dat de derde plek veroverde ten koste van het Poolse kwartet. Het oranje viertal werd achtste, mede als gevolg van een lekke band in de ronde die volgde op de kwalificatie. Daarin was ons land nog tweede geworden.

Het afsluitende onderdeel op de tweede avond was de puntenkoers bij de mannen. Opvallend was dat niemand erin slaagde een ronde te nemen op de rest van het veld en dat vrijwel alle deelnemers in de punten wisten te rijden. In de allerlaatste sprint trok de Ier Mark Downey de zege naar zich toe door met lichte voorsprong op de meet te arriveren. De Fransman Morgan Kneisky moest daardoor met zilver genoegen nemen, het brons ging naar Sultanmurat Miraliyev uit Kazachstan.