Derde thuismedaille voor oranje ploeg in Apeldoorn

zondag-website


APELDOORN – Laurine van Riessen heeft een bronzen medaille behaald op de sprint en schonk zo de Nederlandse ploeg een derde podiumplaats tijdens de wereldbekerwedstrijden op de baan in Omnisport. Van Riessen verloor in de halve finale van de Spaanse Tana Calvo, maar won de kleine finale ten koste van de Oekraïense Olena Starikova.

“Ik heb me de afgelopen week speciaal gericht op de wereldbekerwedstrijd in Apeldoorn. Ik was heel gemotiveerd om hier voor eigen publiek te presteren. Het ging zeker nog niet van mezelf, ik miste nog wat wedstrijdritme in de duels. Maar ik kon de bronzen plak binnen halen, een mooi begin van een nieuwe olympische cyclus.”

Het onderdeel puntenkoers voor de vrouwen leverde een Britse zege op voor Elinor Barker. De Japanse Minami Uwano won zilver, de Tsjechische Jarmila Machacova het brons. Europees kampioene Kirsten Wild moest aan het einde van een lang en zwaar seizoen genoegen nemen met een negende plek. “Ik zat net verkeerd geplaatst toen er zeven rensters weg reden en een ronde namen. Toen besloot ik een alles-of-nietspoging te ondernemen om zelf een ronde te nemen. Ik kreeg helaas de ruimte niet. Maar kijk terug op een geslaagd toernooi met goud op het omnium afgelopen vrijdag.”

Op de keirin bij de mannen was de Tsjech Tomas Babek ongenaakbaar in de finale. De nummer twee Lewis Olivia uit Wales werd uiteindelijk terug gezet, waardoor de Oekrainer Andrii Vynokurov zilver toe voegde aan zijn sterke reeks prestaties en Juan Peralta Gascon uit Spanje brons won. Jeffrey Hoogland greep – net als op de sprint – een vierde plaats nadat hij in de eerste en tweede ronde een sterke indruk maakte.

In de madison waren het de Belgen die een sterk toernooi wisten te bekronen met de wereldbekerzege. De ervaren Kenny de Ketele en de jong Robbe Ghys bleven het Italiaanse (zilver) en Britse koppel voor. Wim Stroetinga en Roy Pieters reikten voor eigen publiek tot een achtste plaats.

Op het omnium was er een Poolse overwinning voor Szymon Sajnok, die op de laatste drie van vier onderdelen geen tegenstand duldde. De Spanjaard Albert Torres Barcelo won zilver, Benjamin Thomas uit Frankrijk won brons. Roy Eefting – die derde werd in de temporace – liet na vier onderdelen een tiende plaats noteren.